Kaj ponujamo

Slika - Sustainability

Brezplačne delavnice na temo trajnostnega razvoja

Naše brezplačne delavnice na temo trajnostnega razvoja so namenjene izobraževalnih ustanovam in podjetjem. Cilj delavnic je zožiti vrzel med zavedanjem o podnebnih spremembah in našim vsakodnevnim ravnanjem. Na delavnici je predstavljenih 17 ciljev Organizacije združenih narodov o trajnostnem razvoju, in sicer na zelo poljuden, otrokom prijazen način. Delavnica poteka s pomočjo didaktičnih pripomočkov, ki so jih pripravili naši strokovnjaki s področja trajnostnega razvoja.

Hkrati bomo od marca 2023 na delavnicah vključili tudi vsebine partnerskega projekta PS Lifestyle. Namen projekta PSLifestyle, ki sočasno poteka v osmih evropskih pilotnih državah, je soustvarjanje skupne vizije kakovostnega trajnostnega življenja ter zmanjšanje vrzeli med zavedanjem o podnebnih spremembah in našim ravnanjem. V sklopu šestih srečanj Living Lab-a Ljubljana bodo državljani sooblikovali in nadgrajevali spletno orodje PSLifestyle. Gre za kalkulator ogljičnega odtisa, ki pomaga uporabniku izvedeti več o vplivu njegovih aktivnosti na okolje, istočasno pa ponudi konkretne predloge, kako lahko s pametnimi vsakdanjimi rešitvami svoje navade spremeni oziroma izboljša. Končni cilj projekta je, da spletno orodje PSLifestyle v naslednjih treh letih doseže skupno 4 milijone uporabnikov v Evropi ter omogoči tudi nadaljnje raziskovanje in oblikovanje ukrepov za obvladovanje podnebnih sprememb.

Tečaj "Z jogo do trajnostnih sprememb"

Naš tečaj joge je nekoliko drugačen od klasičnega tečaja joge in predstavlja novost na slovenskem trgu, saj uvaja inovativni pristop združevanja trajnostnega koncepta ESG  z jogo. Ciljna skupina so mladi, predvsem zadnja triada osnovnošolcev, dijaki srednjih šol in gimnazij ter študentje.

 

V osnovi gre za začetni tečaj joge s spoznavanjem osnovnih joga asan oziroma telesnih položajev, dihalnih tehnik in meditacije, ki poudarja in spodbuja grajenje trajnostnih vedenjskih vzorcev in življenjskih navad.

 

Da je lažje vzpostaviti nove, trajnostno naravnane zdrave navade, bomo v Zavodu skupaj s partnerji (trajnostno naravnanimi podjetji) organizirali tudi 21. dnevne trajnostne izzive, ki udeležence spodbujajo k zdravi prehrani, trajnostni mobilnosti, športnim aktivnostim in odgovornosti do okolja.
Z aktivnim vključevanjem v 21. dnevni trajnostni izziv lahko udeleženci  osvojijo privlačne nagrade naših partnerjev, hkrati pa so tudi bolj motivirani h grajenju novih navad.

 

In zakaj ravno 21 dni?

 

Za spremembo življenjskega sloga je potreben čas in visoka motiviranost posameznika. Medicinske raziskave in strokovna literatura navajajo, da lahko v 21 dneh zgradimo navado, v 90 dneh pa le-ta postane del našega življenjskega sloga. 

 

Slika - yoga